OPTICKÉ ÚKAZY V ATMOSFÉŘE
UKAZY.ASTRO.CZ
STAV OBLOHY
POZOROVÁNÍ
Optické úkazy v atmosféře

Přírůstky fotografií a pozorování

   
Počet zobrazených pozorování: 1 z 1

8. 11. 2014   Josef Chlachula   Zlín   Datum pozorování: 17. 11. 1989 POL   Odkaz     
V pátek 17. listopadu 1989 jsem vedl astronomický kroužek dětí většinou z vyšších ročníků základní školy. V závěrečné části kroužku se většinou pozorovalo na pozorovatelně zlínské hvězdárny. Když jsem kolem sedmé večer odsunul střechu pozorovatelny s dalekohledem, tak jsem si všiml "červánků". Jenomže po chvilce jsem si uvědomil, že ty červánky nejsou jen někde u západu, kde zapadlo Slunce a že ani gradient jejich jasnosti se nijak na západ neváže. A tak mi došlo, že je to polární záře. Pozorovali jsme jak z pozorovatelny, tak i mimo hvězdárnu z chodníků okolního gymnázia, abychm měli výhled i na severní obzor, který na pozorovatelně zacláněla odsunutá střecha.
Zdeněk Coufal zprávu od polární záři zatelefonoval do televize. První zpráva ve večerní páteční "Jedenadvacítce" byla z Národní třídy a poslední byla myslím opravdu naše / Zdeňkova zpráva o polární záři.
Petr Stuchlík na dotaz, kdo další tehdy polární záři viděl, odpověděl: ... byl to pátek, tedy kroužek, tehdy tam asi byl Jirka Vašátko, Michal Mizera, Ondra Kučera, možná Přema Nos, taková ta má generace 73-80.
Jiří Vašátko: Jelikož to bylo v pátek, seděl jsem v klubovně. Kolem +- 19 00 jsme slyšeli jak Jožka z pozorovatelny HULÁKÁ polární záře - považoval jsem to za nesmysl, ale na pozorovatelnu šel (volání znělo dosti naléhavě). A byla tam. Z pozorovatelny nebyl výhled na sever nic moc a tak jsem se přesunul na svah mezi 1 a 2 pavilonem. Polární záře načervenalé barvy se pozvolna ve "vlnách"přesouvala k západu. Na malou chvíli se na západním obzoru objevily 2 světlejší pruhy (mám pocit, že byly do žluta) světla.
K datu pozorování 17.11.1989 se město pozorování nazývalo Gottwaldov, nyní opět Zlín.
 
Klíčová slova: polární záře
Relevance: Zatím nestanoveno

 
Zpět na vyhledávání v přírůstcích fotografií a pozorování
Archív přírůstků fotografií a souhrn pozorování
Galerie vybraných fotografií